Dieta na trądzik
Strona główna ❯ Wiadomości ogólne ❯ Dieta na trądzik
09 marca, 2022
Dieta na trądzik
Jeszcze 10 lat temu nikt nie kwestionował odżywczych właściwości mleka i nie wiązał go z trądzikiem. Obecnie, w świetle nowych badań okazuje się, że jest inaczej.
Nowe spojrzenie na przyczyny powstawania trądziku
Na podstawie wyników najnowszych badań podejrzewa się, że to nie androgeny, a substancja o nazwie IGF-1 jest kluczowym elementem wpływającym na przebieg trądziku.
Czym jest IGF-1
IGF-1 czyli insulinopodobny czynnik wzrostu, to hormon produkowany w wątrobie i wydzielany pod wpływem hormonu wzrostu. Jest
polipeptydem zbudowanym z 70 aminokwasów.
Stężenie jego zależy od wielu czynników, między innymi od wieku, płci i diety.
Trądzik zaczyna się w okresie dojrzewania, a więc w wtedy, kiedy stężenie IGF-1 w surowicy jest największe. Wysokie stężenie IGF-1 obserwuje się również u dorosłych kobiet z objawami trądziku późnego.
Poziom IGF-1 we krwi i w mięśniach rośnie w efekcie diety bogatej w nabiał, mięso i cukier.
Udowodniono, że to głównie białka mleka krowiego przyczyniają się do zwiększanie stężenia IGF-1, dlatego często obserwuje się nasilenie zmian trądzikowych u osób przyjmujących odżywki białkowe na bazie białka serwatkowego, popularne na siłowniach.
Jakie praktyczne wnioski możemy z tego wyciągnąć?
Z wielu badań wynika, że jemy za dużo białka. Oczywiście białko jest nam potrzebne, ale problem pojawia się wtedy, kiedy go nadużywamy. Prawdopodobnie dlatego też dzisiejsza młodzież szybciej dojrzewa i zmaga się z trądzikiem już od 11-12 roku życia.
Znaczenie diety w przebiegu trądziku jest badane od wielu lat. Najnowsze doniesienia potwierdzają że tak zwana dieta zachodnia bogata w produkty mleczne, przetworzoną żywność, produkty o wysokim indeksie glikemicznym stanowi jeden z kluczowych elementów zaostrzających przebieg trądziku zarówno u młodzieży jak i u osób dorosłych.
Jeśli nie widzisz istotnej poprawy stanu skóry mimo leczenia, spróbuj na kilka tygodni całkowicie wyeliminować nabiał z diety na korzyść zamienników roślinnych.